vissza | nyomtatás

Névadónk
Ságvári 1913. november 4-én született Budapesten. Eredeti végzettsége szerint jogász, 1936-ban szerezte meg a jogi doktorátust és tisztviselő lett a budapesti városházán. Belépett a Szociáldemokrata Pártba, bekapcsolódott az Országos Ifjúsági Bizottság (OIB) sport- és kultúrmunkájába, majd az ifjúsági gyűlések megszervezésébe.


Ságvári vezetésével angyalföldi, ferencvárosi és VIII. kerületi ifjúmunkások 1937. szeptember 16-án szétverték a Tompa utcai nyilasgyűlést, ezért letartóztatták és 8 hónapi börtönre ítélték. Ezután hosszú ideig állás nélkül volt, majd végül a Népszava szerkesztőségében alkalmazták. Kezdeményezője volt a munkás-paraszt ifjúsági találkozóknak. Részt vett az 1941. október 6-i, november 1-i és az 1942. március 15-i tüntetések szervezésében. 1942-től illegalitásban élt.


1944-ben a Békepárt Béke és Szabadság című illegális lapját szerkesztette, ellenállási csoportokat, fegyvergyűjtést szervezett. A szervezkedés és az illegális kommunista párt tagsága miatt körözött Ságvári 1944. július 27-én tüzet nyitott a letartóztatására küldött csendőrnyomozókra a Budakeszi úton levő Nagy-cukrászdában. Három nyomozót lelőtt, de ő maga is áldozatul esett a tűzharcnak.

forrás: http://www.mult-kor.hu/cikk.php?id=5839